Η διαδρομή της ρύπανσης στο Άργος και στο Ναύπλιο

Επιστημονικό συνεργείο του ΠΑΚΟΕ πραγματοποίησε την 28/09/2022, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του στην 43χρονη λειτουργία του, ενδεικτικές δειγματοληψίες και μετρήσεις νερού ανθρώπινης κατανάλωσης, νερού βιολογικού καθαρισμού καθώς και ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή της Αργολίδας και ειδικότερα από το Άργος μέχρι το Ναύπλιο.

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΚΡΕΚΑ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Το ΠΑΚΟΕ καταγγέλει απερίφραστα την πρόσφατη εγκληματική απόφαση του κου Σκρέκα, ο οποίος χωρίς καμία προηγούμενη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, βιωσιμότητας και σκοπιμότητας υπέγραψε να μεταφερθούν τα απορρίματα ολοκλήρου σχεδόν της Εύβοιας στον κορεσμένο ΧΥΤΑ Θήβας.
Η καταγγελία μας αυτή στοχεύει να δημιουργήσουμε στην πολύπαθη Εύβοια και ιδιαίτερα στη Βόρεια Εύβοια, οικολογική συνείδηση στους πολίτες, ούτως ώστε να δημιουργήσουν τους δικούς τους χώρους διαχείρισης απορριμάτων, με οικονομικά οφέλη για αυτούς και να σταματήσει αυτή η χρόνια κατάρα των δημοτικών τελών

ΟΙΝΟΦΥΤΑ….. Η ΑΜΑΡΤΙΑ

 Οι κάτοικοι στο έλεος της ασυδοσίας των βιομηχανιών και της πλήρους αδιαφορίας του Δημάρχου, είναι αδύνατον να προστατευθούν από τη ρύπανση και τις επιπτώσεις της.
 Οι καταγγελίες έρχονται συνεχώς σαν….. όξινη βορχή, αλλά δυστυχώς δεν ιδρώνει το αυτί κανενός, γιατί αφενός ο Δήμαχος διαμένει…. στον Ωρωπό, όπως και πολλοί της …. εξουσίας και αφετέρου και οι βιομήχανοι διαμένουν τατά Κεφαλάρι μεριά.
 Τα ίδια λόγια που μας είπαν πέρυσι το Μάρτιο οι κάτοικοι, τα ίδια ομολογούν με αγανάκτηση σήμερα, μετά από 1 1/2 χρόνο

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΠΝΙΓΕΤΑΙ ΣΤΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ

Επιστημονικό συνεργείο του ΠΑΚΟΕ πραγματοποίησε χθες Πέμπτη 22/09/2022, ενδεικτικές μετρήσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε τρείς κεντρικές πλατείες του κέντρου της Αθήνας (Σύνταγμα-Ομόνοια, Μοναστηράκι) και διαπίστωσε ότι ιδιαίτερα η καρκινογόνα φορμαλδεΰδη και η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, ξεπερνούν κατά πολύ το όριο συναγερμού σε όλα τα σημεία μέτρησης.
Αίτια γι’αυτό είναι αφενός η κατάχρηση του ορυκτού πετρελαίου κίνησης στο 65% των οχημάτων και αφετέρου οι πολλές και ανεξέλεγκτες πηγές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στον αέρα της Αθήνας που κυκλοφορούν την ώρα 1-1,5 εκατομμύρια πολίτες

ΜΟΛΥΣΜΕΝΑ ΚΑΤΑ 50% ΤΑ ΝΕΡΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΔΗΛΕΣΙ ΣΤΟΝ ΩΡΩΠΟ

Παραλιακό μέτωπο από τους Αγίους Αποστόλους μέχρι και τη παραλία Δηλεσίου στο Δήμο Ωρωπού. Από των πίνακα των θέσεων δειγματοληψίας και αποτελεσμάτων που παρατίθεται ]παρακάτω, ο οποίος αποτελεί επαναληπτική δειγματοληψία του Μαΐου διαπιστώνεται ότι από τα 22 δείγματα τα 12 είναι μολυσμένα με κολοβακτηρίδια και εντερόκοκκους πάνω από τα επιτρεπτά όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΑΝΑΣΦΑΛΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΈΝΩΣΗ

 49% Κούνιες και ριλάξ σε κίνδυνο
 40% Παιδικά κράνη με ελλείψεις
 84% Παιδικών παιχνιδιών με επικίνδυνες χημικές ουσίες
Το ΠΑΚΟΕ στα 43 χρόνια του, επανειλημμένα ( 1980, 85. 90, 93,2000, 2005, 2010 ΄κ 2020 ) έχει επισημάνει τους κινδύνους που καιροφυλακτούν στα παιδικά παιχνίδια στις παιδικές χαρές, στα λούνα πάρκ, στα βιβλιοπωλεία ( γόμες, μολύβια κλπ), από τη τάση των βιομηχανιών να παράξουν θελκτικά προϊόντα στα παιδιά, παραγνωρίζοντας τους κινδύνους που υπάρχουν από την ελλειμματική παραγωγή τους.

Επικίνδυνα τα χημικά λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα

Τα χημικά λιπάσματα θεωρούνται “ο υπ΄ αριθμόν ένα” επικίνδυνοι ρυπαντές και ακολουθούν τα φυτοφάρμακα.
Τα χημικά λιπάσματα παράγονται σε ένα μεγάλο ποσοστό περίπου 75% στη Ρωσία και στη Κίνα.
Τα φυτοφάρμακα επίσης εδώ και 50 χρόνια με την τοξικότητά τους και τη καρκινογόνο δράση τους, έχουν δημιουργήσει παγκόσμια προβλήματα στις καλλιέργειες και στην υγεία των ανθρώπων.
Η Monsanto και η Bayer αποτελούν βασικές πηγές παραγωγής φυτοφαρμάκων με την ολοένα αυξανόμενη δήθεν επισιτιστική κρίση.
Επιτέλους η επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ασχολείται με την ασφάλεια και την υγιεινή των τροφίμων τον περασμένο Ιούνιο πραγματοποίησε ένα μεγάλο άλμα προσδιορίζοντας ότι πρέπει τα φυτοφάρμακα να ελαττωθούν κατά 50% της ήδη υφιστάμενης παραγωγής

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

Ένα γεύμα σε κατάστημα fast food και συγκεκριμένα της αλυσίδας K.F.C., της Τυνησίας, βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών για το θάνατο της 19χρονης Θάλειας, δοκίμου του Πολεμικού Ναυτικού. ‘Όπως έγινε γνωστό, είχε μοιραστεί γεύμα με φίλη της και είχε πιεί μιλκ σέικ. Ανέβασε πυρετό, τόσο αυτή, όσο και άλλοι δόκιμοι, που είχαν επίσης συμπτώματα δηλητηρίασης

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΤΑ ΡΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΥΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ 2021

Το ΠΑΚΟΕ πραγματοποίησε στις 14/07/2022 δειγματοληψίες και επιτόπιες μετρήσεις στο υδάτινο περιβάλλον της Βόρειας Εύβοιας.

Πρόκειται για μία από τις ομορφότερες υδάτινες διαδρομές της χώρας μας, στο μεγαλύτερο μέρος της οποίας, κινείσαι ανάμεσα σε καλλιέργειες, δάση και ήρεμους λόφους. Εδώ βρίσκονται οι λεκάνες των ποταμών Νηλέας, Κηρέας, Βουδουρός και Κημάσι του Καλλικρατικού Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ ΣΕ ΝΕΡΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΕΩΣ ΛΕΓΡΑΙΝΑ

Δεκαέξι (16) στα τριάντα τέσσερα (34) σημεία δειγματοληψίας, βρέθηκαν ακατάλληλα για κολύμβηση τα παράκτια νερά τους, δηλαδή ποσοστό 47%, ενώ τα κατάλληλα σε ποσοστό 53% (βλ. συνημμένους πίνακες & χάρτη).
Το ΠΑΚΟΕ πραγματοποιεί αυτή την έρευνα στα μέσα του καλοκαιριού, για να διαπιστωθεί ότι ο συνωστισμός και η ανεξέλεγκτη διαχείριση των παράκτιων νερών κολύμβησης αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα της μόλυνσης των θαλασσών μας.
Το Δ.Σ. του ΠΑΚΟΕ, ΚΕΚ ΠΑΚΟΕ κι όλων των άλλων εθελοντικών οργανώσεων του σας εύχονται καλό καλοκαίρι, χωρίς προβλήματα υγείας και χωρίς πυρκαγιές.
Το Σεπτέμβρη θα είμαστε και πάλι μαζί