Καμένη, πλημμυρισμένη γη, μαζί με παράνομες χωματερές

Το κοκτέιλ της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή

Δελτίο τύπου:  581 – 19/11/2021

Μετά από καταγγελίες κατοίκων του Αλιβερίου, το ΠΑΚΟΕ, πέρα από τη δημοσίευση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί από την λειτουργία της παράνομης χωματερής στη περιοχή Τσαρουχά, του Δήμου Αλιβερίου, θα καταγγείλει την απαράδεκτη υφιστάμενη κατάσταση στον Άρειο Πάγο.

Η κατάσταση αυτή, από την αλληλογραφία που μας έστειλαν οι κάτοικοι του Αλιβερίου, είναι δυστυχώς μια συνηθισμένη υπόθεση όπου διαπιστώνεται η ολιγωρία και η εγκληματική αδιαφορία των αρμόδιων της Διοίκησης.

Δυστυχώς, η ιστορία αυτή ξεκινάει από το 2016 και με τα δεδομένα της άχρηστης κρατικής μηχανής, δεν γνωρίζουμε πότε θα τελειώσει.

Παραθέτουμε αυτούσιο το τελευταίο δελτίο τύπου – αναφορά των κατοίκων, της 17ης Νοεμβρίου 2021, όπου διαπιστώνεται η μεταφορά ευθυνών της μιας υπηρεσίας στην άλλη, η δυσλειτουργία της δικαστικής εξουσίας -οκτώ (8) αναβολές πήρε ο Δήμαρχος κος Μπουραντάς και οι συνεργάτες του-, όπου δυστυχώς ακόμα, παρά τα πέντε (5) χρόνια που λειτουργεί αυτή η διαπλοκή, δεν έχει βρεθεί ακόμη λύση.

Επειδή το ΠΑΚΟΕ διαπιστώνει ότι ο χαρτοπόλεμος των εγγράφων δεν βοηθάει αλλά καθυστερεί στη λύση του προβλήματος, πιστεύει ότι δραστικές παρεμβάσεις, ακτιβιστικές δράσεις και οργανωμένες αντιδράσεις, θα δώσουν άμεσα το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Εκτός από το προαναφερόμενο πρόβλημα, υπάρχουν τεράστια προβλήματα στο Αλιβέρι, που δημιουργούν αφενός η τσιμεντοβιομηχανία LAFARGE και αφετέρου η ΔΕΗ.

Ενδεικτικά παραθέτουμε μερικά έγγραφα, από την αλληλογραφία που μας έστειλαν οι κάτοικοι του Αλιβερίου, καθώς και φωτογραφίες.

*******************************************************************************

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

«ΑΛΙΒΕΡΙ ΚΑΘΑΡΗ ΠΟΛΗ»

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΓΙΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑΦΤΗΚΑΝ ΠΑΡΑΝΟΜΑ

«Καταπάτηση των περιβαλλοντικών νόμων και αυταπόδειχτη συνειδητή επιβλαβή για το περιβάλλον δραστηριότητα του Δήμου Κύμης Αλιβερίου»

Εικόνες που προκαλούν θυμό, αγανάκτηση και έντονο προβληματισμό, που θυμίζουν ότι ζούμε σε περιοχή τριτοκοσμικής χώρας.

Τα γεγονότα επιβεβαιώνονται από βίντεο- φωτογραφίες (εκτός αυτών που δημοσιεύουμε σήμερα), που δείχνουν ότι στο Δήμο μας διοικούν οι «υπεύθυνοι», που αντί να φροντίσουν να μας φέρουν την πρόοδο, επιμένουν να δρουν ανεύθυνα εγκληματικά σε βάρος του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Ως ενεργοί δημότες τονίζουμε ότι, με ιδιαίτερη ευαισθησία συνεχίζουμε τις προσπάθειες μας, παρακολουθώντας αδιάκοπα το σοβαρό ζήτημα της υποβάθμισης του περιβάλλοντος στο Αλιβέρι και συγκεκριμένα στην χωματερή στην περιοχή «Τσαρούχα», που ξεκινήσαμε από το 2016.

Σήμερα, με μεγάλη θλίψη, επανερχόμαστε ξανά, για να καταγγείλουμε στον λαό του δήμου Κύμης Αλιβερίου, για άλλη μια φορά, την Δημοτική Αρχή Κύμης Αλιβερίου, για πράξεις της, που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος, υποβάθμισης του περιβάλλοντος στην ίδια περιοχή, οι οποίες αντιβαίνουν τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας. 

Παρότι ο δήμος έχει την ιδιαίτερη υποχρέωση να τηρήσει τη νομιμότητα, να απομακρύνει τους σωρούς των απορριμμάτων, να λάβει μέτρα προστασίας και αποκατάστασης, να παρεμποδίσει την περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος και να αποτρέψει με κάθε τρόπο το αποτέλεσμα αυτό, μιλάμε επιπλέον και για μια απαράδεκτη προσπάθεια «παραπλάνησης», που σκοπό έχει να κλείσει «ανορθόδοξα» στα χαρτιά την προαναφερόμενη παράνομη χωματερή, ενώ συνεχίζει αδιάκοπα η λειτουργία της, με κραυγαλέα καταπάτηση των περιβαλλοντικών νόμων.  

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Ως αποτέλεσμα των προσπαθειών μας, με τεράστια αλληλογραφία, σας ενημερώνουμε ότι την 8-11-2021 ημέρα Δευτέρα, (για τρεις υποθέσεις), είχαν κληθεί ως κατηγορούμενοι στην έδρα του Α΄ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Χαλκίδος, για να δικαστούν ως κατηγορούμενοι ο Δήμαρχος Κύμης Αλιβερίου κ. Μπουραντάς Αθανάσιος, ο Αντιδήμαρχος κ. Μπαράκος Νικόλαος και μια υπάλληλος του Δήμου, για τα αδικήματα της «υποβάθμισης του περιβάλλοντος με πρόθεση από κοινού», πράξεων που βεβαιώθηκαν από ελέγχους των αρμοδίων ελεγκτικών υπηρεσιών για το περιβάλλον. (Αριθμοί δικογραφίας: Β16-296 200296/2016, Β16-450 200450/2016 και Ζ16-737 700737/2016, η οποία αναβλήθηκε για 8η συνεχόμενη φορά για τη νέα δικάσιμο της 12-1-2022).

Μετά την πρόσφατη κατασκευή και λειτουργία του Σ.Μ.Α. στο Αλιβέρι, είναι αυτονόητο ότι ο δήμος θα έπρεπε, αφενός να έχει καταρτίσει και να εφαρμόζει κανονισμό καθαριότητας και αφετέρου, να έχει αποκαταστήσει πλήρως, λαμβάνοντας τα αναγκαία μέτρα, για την διακοπή της λειτουργίας και αποτροπής της περαιτέρω απόρριψης αποβλήτων, σύμφωνα με τη νομοθεσία και τις εντολές των επιθεωρητών Περιβάλλοντος, στην παράνομη χωματερή στη θέση «Τσαρούχα». Δυστυχώς όμως, μέχρι σήμερα, ούτε κανονισμό καθαριότητας έχει καταρτίσει και εξακολουθεί να υφίστανται και αδιάκοπα να λειτουργεί ανεξέλεγκτα η εν λόγω χωματερή. 

Αυτό που προκαλεί την μεγάλη οργή και αγανάκτησή μας είναι, ότι ενώ η δημοτική αρχή έχει την ιδιαίτερη υποχρέωση περισυλλογής των απορριμμάτων που επιρρίπτουν οι ιδιώτες στο χώρο αυτό, η ίδια ως ηθικός αυτουργός και με δόλο, δίνοντας εντολές στους οδηγούς και υπαλλήλους καθαριότητας του δήμου, με οχήματα ανοιχτού τύπου του δήμου, που χρησιμοποιούνται για την συλλογή κλαδιών, μπαζών, στρωμάτων και εν γένει απορριμμάτων με μεγάλο όγκο, -που δεν μπορούν να μεταφερθούν με τα κοινά απορριμματοφόρα και δεν μπορεί να τα δεχτεί ο Σ.Μ.Α.-, τα απορρίπτουν στην ανωτέρω περιοχή, καθιστώντας το χώρο αυτό εστία μαζικής συσσώρευσης απορριμμάτων και άλλων άχρηστων αντικειμένων. 

Οι ανωτέρω παράνομες ενέργειες, παρά την κατασκευή του Σ.Μ.Α., έχουν ως αποτέλεσμα, να συσσωρεύεται στην εν λόγω παράνομη χωματερή μεγάλη ποσότητα παντός είδους απορρίμματα (μπαζών, υλικών οικοδομής, σάκοι απορριμμάτων, πλαστικών, κλαδιά από δένδρα, έπιπλα, στρώματα, λάστιχα, και κάθε είδους ογκώδη υλικά, ή άλλα «επικίνδυνα» απόβλητα), από την περιφέρεια των τριών πρώην δήμων (Ταμυνέων, Δυστίων, Αυλώνος), είκοσι χιλιάδων κατοίκων περίπου. (Τα γεγονότα επιβεβαιώνονται με φωτογραφικό υλικό που δείχνουν ημερομηνία και ώρα).

Προφανώς αυτή η παράνομη χωματερή λειτουργεί και σε χώρο δασικής έκτασης, για πολλά χρόνια, που αποδεικνύει και την πλήρη ανυπαρξία προετοιμασίας για την αντιπυρική περίοδο, σε απόσταση περίπου χιλίων μέτρων από την πόλη του Αλιβερίου, η οποία αποτελεί οικολογική βόμβα με κίνδυνο στην δημόσια υγεία και στις περιουσίες των πολιτών.

Επίσης, ο δήμος, (ή το δασαρχείο), δεν μεριμνά ούτε για την φύλαξη, ούτε για την περίφραξη του χώρου για την αποκοπή ή τον περιορισμό της οδού πρόσβασης και επιπρόσθετα αποφεύγει να τοποθετήσει προειδοποιητικές πινακίδες, με τις οποίες να ζητούν να μην εναποθέτουν οι πολίτες -και ο ίδιος ο δήμος- απορρίμματα. Δυστυχώς, δεν το έχουν κάνει ποτέ στην περιοχή αυτή με αποτέλεσμα η πρόσβαση και η απόρριψη αποβλήτων στον οιονδήποτε να είναι ελεύθερη καθ’ όλο το 24ωρο.

ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΓΙΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑΦΤΗΚΑΝ ΠΑΡΑΝΟΜΑ»

Στο σημείο αυτό τονίζουμε ότι, την 7 Νοεμβρίου 2021 το απόγευμα, με μεγάλη μας έκπληξη, για άλλη μια φορά, διαπιστώσαμε τα ίχνη και γίναμε μάρτυρες ενός νέου και εξαιρετικά σοβαρού και «οργανωμένου» κατ΄εξακολούθηση περιβαλλοντικού εγκλήματος. Κάτι που δεν επιτρέπεται και είναι αιτία μόλυνσης του περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα.

Συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια του πρώτου 3ημέρου Νοεμβρίου 2021, (συμπτωματικά, λίγες μέρες πριν την 8-11-2021, ημέρα της παραπάνω δικασίμου, -ο νοών νοεί το-), προφανώς οι «φερόμενοι δράστες», χρησιμοποιώντας οδηγούς με βαρέα μηχανήματα έργων, (ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί από κοινού, προφανώς και με συμμετοχή ιδιωτικής εταιρίας), επέλεξαν ως τρόπο αποκατάστασης αυτής της ανεξέλεγκτης χωματερής, να σκεπάσουν (θάψουν) παράνομα, κάτω από την επιφάνεια μεγάλης έκτασης, τον τεράστιο όγκο των αποβλήτων, με ποσότητες αμέτρητων κυβικών αμμοχάλικου (προδιαλογέα), που επί τρεις ημέρες συνεχώς, μετέφεραν βαρέα φορτηγά αυτοκίνητα, από το παρακείμενο λατομείο της LAFARGE.  (Σκανδαλώδης μέθοδος, -να κρύψουν σκεπάζοντας με αμμοχάλικο τα απόβλητα-, …να παρουσιάσουν την επιφάνεια του εδάφους καθαρή, …να επικαλεστούν «δήθεν» συμμόρφωση και «δήθεν» αποκατάσταση της χωματερής, ώστε να «ξεγελάσουν τους μάρτυρες και τους δικαστές», …δείχνοντας προφανώς και φωτογραφίες, …με σκοπό να πετύχουν την απαλλαγή τους στο παραπάνω δικαστήριο;;).Όμως, πολλές φορές οι «δράστες», όσο κι αν προσπαθούν να κρυφτούν, όποια έξυπνη μέθοδο κι αν σχεδιάσουν, αφήνουν πίσω τους, εν αγνοία τους, εμφανή ίχνη και πειστήρια του εγκλήματος. 

Μετά τα παραπάνω επισημαίνουμε ότι, αμέσως μετά την παράνομη ταφή των αποβλήτων και στην διάρκεια των επόμενων ημερών μέχρι την 7-11-2021 το απόγευμα, η «καθαρή επιφάνεια» του εδάφους, άρχισε να ξαναγεμίζει πάλι με νέα απόβλητα, …και τα «επεισόδια του εγκλήματος» να συνεχίζονται!! (Προς απόδειξη, επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό, με ημερομηνία και ώρα).

Η «αβλεψία – ανοχή» των τοπικών ελεγκτικών αρχών, ιδιαίτερα της τοπικής δασικής υπηρεσίας, (λαμβάνοντας υπόψη και την απάντηση που έδωσε με το υπό αριθμό 163080 από 22-9-20 έγγραφό της), δημιουργεί σε όλους μας αμφιβολίες …και πολλά ερωτηματικά, ως προς την αποτελεσματική εκτέλεση των καθηκόντων, σε αντίθεση με τα αποτελέσματα των ελέγχων των υπηρεσιών του περιβάλλοντος και της πυροσβεστικής. 

“Έφτασε ο κόμπος στο χτένι”.

Ειλικρινά εκφράζουμε την λύπη μας, την αγανάκτησή μας και τον θυμό μας, αφενός για αυτό το οποίο γίνεται και αφετέρου επειδή αναγκαζόμαστε ως πολίτες να προβαίνουμε σε τέτοιου είδους καταγγελίες, με τεράστια αλληλογραφία από επιστολές και να υφιστάμεθα ψυχοφθόρες διαδικασίες, επειδή κάποιοι δημόσιοι λειτουργοί της αυτοδιοίκησης, προσπαθούν να μας παραπλανήσουν εισέτι, ενώ προκαλούν σοβαρή και συστηματική ρύπανση του περιβάλλοντος παραβιάζοντας κατάφωρα την ισχύουσα νομοθεσία, τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις τους.

Ύστερα από τα παραπάνω:

Με την παρούσα επιστολή, ζητάμε δημόσια, να παρέμβουν ΑΜΕΣΩΣ – ΤΩΡΑ οι ελληνικές αρχές, οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες περιβάλλοντος, καθώς και ο Εισαγγελέας, προκειμένου να καταλογιστούν ευθύνες στους υπαιτίους, οι οποίοι δημιούργησαν και συντηρούν αυτή την επικίνδυνη κατάσταση, της αναφερόμενης στο θέμα παράνομης και ανεξέλεγκτης χωματερής, αλλά και υπόχρεους αποκατάστασης.

Ζητάμε επιτέλους, πρώτον, να διακοπεί ΑΜΕΣΩΣ – ΤΩΡΑ, η λειτουργία της παράνομης – ανεξέλεγκτης χωματερής, –από την συνεχιζόμενη προφανή ανεπάρκεια και αυταπόδειχτη συνειδητή επιβλαβή για το περιβάλλον δραστηριότητα του Δήμου, στη θέση «Τσαρούχα» στο Αλιβέρι– και μετά να επιλεγεί ο τρόπος άμεσης αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς στον χώρο αυτό, με μελέτη και σχεδιασμό, όπως προβλέπουν οι απαιτήσεις της επιστήμης και της τεχνικής περιβαλλοντικής αποκατάστασης, σε ολόκληρο το περιβάλλον και το υπέδαφος της εν λόγω περιοχής.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Τελικά εξαιτίας της αβελτηρίας και της ανικανότητας των υπευθύνων της δημοτικής αρχής, ο λαός του δήμου Κύμης Αλιβερίου, εκτός από την σοβαρή και συστηματική ρύπανση του περιβάλλοντος που δέχεται, θα πληρώσει στο τέλος και τον λογαριασμό (της φάμπρικας σκουπιδιών), για τα έργα στις παράνομες δράσεις… και τους δικηγόρους υπεράσπισής τους στα δικαστήρια ως κατηγορούμενοι, από το υστέρημα που δεν διαθέτει;;;  «Τότε… αυτό λέγεται έγκλημα επί πληρωμή».

 (Υ.Γ.): Όταν η διοίκηση δρα για να δημιουργήσει ένα αποτέλεσμα και αυτό το αποτέλεσμα δεν επέρχεται, τότε πιστεύουμε ότι έχουμε ένα σημαντικό έλλειμμα και το έλλειμμα αυτό είναι και ηθικής τάξεως και παραβιάζεται η αρχή της χρηστής διοίκησης, της καλής πίστης και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του πολίτη.

Με έγγραφη αναφορά – καταγγελία και φωτογραφικό αποδεικτικό υλικό, ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και λοιπές αρχές.

Αλιβέρι, 17 Νοεμβρίου 2021

Για την συντονιστική επιτροπή της Κίνησης Πολιτών «Αλιβέρι καθαρή πόλη»

Τζανουδάκης Ευάγγελος, (Εκπρόσωπος – Επικοινωνία)

Ντούρμας Ιωάννης, (Γραμματειακή υποστήριξη)

Ν. Α. (Μέλος)

Κ. Χ. (Μέλος)

*******************************************************************************

Από την γραμματεία του ΠΑΚΟΕ

Leave a Reply