ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Δελτίο Τύπου 809 – Αθήνα 19/1/2024

Σήμερα Παρασκευή 19/1/2024  σας ενημερώνουμε για δεύτερη συνεχή φορά  για τα οικο- γεγονότα που επέλεξε το ΠΑΚΟΕ από 12/1/2024  έως 18 /1/ 2024.

   Σήμερα θα διαβάσετε για τον εφιάλτη που προκαλεί η BAYER, για το τεράστιο πρόβλημα της διαχείρισης των υπόγειων νερών στην Κρήτη και  για το θετικό αποτέλεσμα των κατοίκων της Παύλιανης που δείχνουν το δρόμο για τους συνεχείς αγώνες που πρέπει να δίνουμε καθημερινά.

BAYER: ΘΑΝΑΣΙΜΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ

΄΄Και ο Χάρος καλά κρατεί’’

Η ασπιρίνη της Bayer και οι χιλιάδες θάνατοι από τα τοξικά φάρμακα που συμπαράγει με την Monsanto και τα δεκάδες χιλιάδες εκατομμύρια δολλάρια, που δίνει για να κλείνει «στόματα» δεν αρκούν για να σταματήσει αυτός ο εφιαλτικός πόλεμος αυτών των πολυεθνικών, εναντίον των ανθρωπογενών οικοσυστημάτων με αποτέλεσμα ο καρκίνος να κάνει « πάρτυ » σε βάρος των απλών πολιτών . Το ΠΑΚΟΕ  έχει επανειλημμένα ασχοληθεί με το θέμα αυτό και έχει καταδικάσει  δύο εταιρείες στην Ελλάδα.

Πρόστιμο 332 εκατ. δολλαρίων επέβαλε δικαστήριο της Καλιφόρνια στην Bayer, το οποίο καλείται να δώσει ως αποζημίωση στον Mike Dennis, ο οποίος στην μήνυσή του κατά της εταιρείας υποστήριξε πως το ζιζανιοκτόνο Roundup είναι η αιτία που νόσησε από καρκίνο.

Η αποζημίωση θα αποδοθεί στον Mike Dennis, που διαγνώστηκε με καρκίνο σε ηλικία 51 ετών, με μία μορφή λεμφώματος non-Hodgkin, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας.

Το δικαστήριο υποστήριξε την Bayer σε δύο από τις τέσσερεις νομικές αξιώσεις της υπόθεσης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της , διαπιστώνοντας πως ενώ απέτυχε να προειδοποιήσει για τους κινδύνους που υπάρχουν από την χρήση του Roundup, δεν προκύπτει αμέλεια από την πλευρά της, και το προϊόν δεν είχε σχεδιαστεί ελαττωματικός.

Σε ανακοίνωσή της η Bayer αναφέρει ότι έχει «ισχυρά επιχειρήματα κατά την έφεση για να ανατραπεί αυτή η αβάσιμη ετυμηγορία και να εξαλειφθεί ή να μειωθεί η αντισυνταγματικά υπέρμετρη ζημιά, δεδομένου ότι υπήρξαν σημαντικά και αναστρέψιμα νομικά και αποδεικτικά σφάλματα κατά τη διάρκεια αυτής της δίκης.»

Αυτή είναι η τρίτη δίκη που χάνει η Bayer αυτόν τον μήνα, μετά από τις δύο ξεχωριστές αποφάσεις 175 και 1,25 εκατ. δολλαρίων.  Πριν από αυτές, είχε κερδίσει εννέα συνεχόμενες δίκες για υποθέσεις που σχετίζονται με το Roundup.

ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ υπόγειων

ΝΕΡΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Εντός του Νοεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε δεύτερη αναθεώρηση των σχεδίων διαχείρισης των λεκανών απορροής ποταμών του υδατικού διαμερίσματος της Κρήτης.  Σε αυτήν διαπιστώθηκαν τα παρακάτω :

            Από τα 91 υπόγεια υδατικά συστήματα που είναι καταγεγραμμένα στο σχέδιο, τα 80 ευρίσκονται σε «καλή» κατάσταση ενώ τα 11 σε «κακή» εξ αιτίας της υπεράντλησης και της υποβάθμισης της ποιότητάς τους. Η νιτρορύπανση και η υπεράντληση λοιπόν αποτελούν τους βασικούς παράγοντες για την υποβάθμιση του υδροφόρου ορίζοντα των προαναφερθεισών περιοχών.

            Αυτά που εμφανίζουν προβλήματα είναι οι εξής: Κέρη στην Τύλισο, το πορώδες παράκτιο βόρειο μέτωπο του Ηρακλείου, το πορώδες του Καστελίου, του Τυμπακίου, της Γαλιάς και Βαγιωνιάς, Ασημίου, των Ρουσοχωρίων του Γούδουρα, το πορώδες παράκτιο του Τυμπακίου, το καρστικό παράκτιο του Ηρακλείου Γουβών Χερσονήσου. 

            Η αξιολόγηση των πιέσεων και των επιπτώσεων γίνεται με βάση την επικαιροποιημένη κοινή μεθοδολογία  που εφαρμόζεται κατά την 2η αναθεώρηση ΣΔΛΑΠ, καθώς και τα νεότερα στοιχεία από την έγκριση της 1ης αναθεώρησης. Αυτήν την φορά αξιοποιήθηκαν πραγματικά καταγεγραμμένα στοιχεία από μητρώα και βάσεις δεδομένων, τα οποία έχουν αναπτυχθεί ως αποτέλεσμα εφαρμογής είτε του προγράμματος μέτρων των προηγούμενων Σχεδίων Διαχείρισης είτε και άλλων εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών και κατευθύνσεων.             Η προϊστάμενη της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, κ. Αγγελική Μαρτίνου, επεσήμανε ότι τα στοιχεία του 2ου Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών καταδεικνύουν την συνέχιση της επιβάρυνσης της περιοχής με νιτρικά ιόντα που προέρχονται από την χρήση φυτοφαρμάκων, ενώ το μεγάλο πρόβλημα της υπεράντλησης του νερού δεν έχει αναταχθεί. Οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, τα δίκτυα αποχέτευσης σε φυσικό αποδέκτη, οι μεγάλες ξενοδοχειακές, βιομηχανικές, κτηνοτροφικές μονάδες, οι υδατοκαλλιέργειες-ιχθυοκαλλιέργειες, και οι διαρροές από ΧΑΔΑ και ΧΥΤΑ, συμβάλλουν καθοριστικά στην ρύπανση. 

Για αυτόν τον λόγο πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα στην διαχείριση των υπόγειων υδροφορέων, από τους οποίους αντλείται το 90% του νερού που χρειάζεται! 

Το ΠΑΚΟΕ επικοινώνησε με την προϊστάμενη της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης,κ. Αγγελική Μαρτίνου η οποία μάς μίλησε για το θέμα:

«Υπάρχει ένα εθνικό δίκτυο παρακολούθησης που γίνονται αναλύσεις σε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία, για να καλύψουν τους σημαντικούς υδροφορείς.  Εκεί έχει φανεί το πρόβλημα που υφίσταται διαχρονικά εξαιτίας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων προφανώς, μιλώντας φυσικά για τα νιτρικά. Μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο λογικά θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο και η δεύτερη αναθεώρηση του χειριστικού σχεδίου, όπου θα αναφέρεται πλέον και η Ιεράπετρα σε αυτές τις περιοχές με νιτρορύπανση. Αν και αυτό το είχαμε δει και πιο παλιά, το είχαν επισημάνει, αλλά δεν το είχανε καθαρογράψει ας το πω έτσι. Ενδεικτικά στο πορώδες Μοιρών για παράδειγμα η δειγματοληψία αναφέρει ότι κύρια πίεση είναι η γεωργία, όσον αφορά τα νιτρικά πάντα και η υπεράντληση όσον αφορά την ταπείνωση της στάθμης του υδροφορέα.

Στο τέλος κάθε διαχειριστικό σχέδιο έχει και μία σειρά μέτρων, τόσο οριζόντιων για όλη την Ελλάδα, όσο και τοπικών για κάθε υδατικό διαμέρισμα και προτείνει λύσεις γι αυτά. Για την παρουσία των νιτρικών υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα, με φορέα υλοποίησης το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αυτό βέβαια είναι μία μεγάλη κουβέντα και δεν μπορούμε να την κάνουμε τώρα».

Εμείς βρήκαμε το ΦΕΚ του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών Κρήτης, το οποίο είναι ένα σχέδιο για την ορθολογική διαχείριση και προστασία όλων των υδατικών πόρων του νησιού και έχει θεσπιστεί σε εφαρμογή της Οδηγίας Πλαίσιο για το Νερό – Οδηγία 2000/60/ΕΚ.

Πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι βασική αρχή της Οδηγίας Πλαίσιο για το Νερό είναι ότι: Το ύδωρ δεν είναι εμπορικό προϊόν όπως όλα τα άλλα, αλλά αποτελεί κληρονομιά που πρέπει να προστατεύεται και να τυγχάνει κατάλληλης μεταχείρισης.

Ακόμη, τα Υδατικά αυτά Συστήματα παρακολουθούνται συστηματικά  και με τα αποτελέσματα των μετρήσεων και τα δεδομένα (χημικά, ποσοτικά, οικολογικά) αξιολογούνται βάσει ειδικής μεθοδολογίας ώστε τελικά τα Υδατικά Συστήματα να ταξινομούνται σε «υψηλή», «καλή», «μέτρια», «ελλιπή» ή «κακή» κατάσταση. Στόχος του σχεδίου αυτού είναι όλα τα υδατικά συστήματα να βρίσκονται τουλάχιστον σε καλή κατάσταση.

Στο σχέδιο λοιπόν αυτό αναφέρονται σαφείς οδηγίες που έπρεπε ήδη να έχουν γίνει και που οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να δώσουν εξηγήσεις γιατί εδώ και 6-7 χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα. Ειδικά για τις περιοχές που εξετάζουμε, οι οποίες βρίθουν από θερμοκήπια, το ΦΕΚ αναφέρει ότι πρέπει:

«Οι νέες θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις υποχρεούνται να κατασκευάζουν ομβροδεξαμενές, που η πλήρωσή τους θα γίνεται αποκλειστικά από τα νερά της απορροής των οροφών των θερμοκηπίων με σκοπό την αποκλειστική χρήση στη λειτουργία των ιδίων θερμοκηπίων. Για τις υφιστάμενες θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις επιτρέπεται η κατασκευή ανάλογων ομβροδεξαμενών. Η έγκριση χρήσης νερού θα δίνεται με σχετική βεβαίωση από τη Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου.

Για την προστασία παρόχθιας βλάστησης, υδατορεμάτων, λιμνών και υγροτόπων αναφέρεται ότι:

«Με κανονιστική απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης μετά από εισήγηση των Διευθύνσεων Δασών ή της Επιθεώρησης Συντονισμού και Επιθεώρησης  Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και μετά από σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης Υδάτων δύναται να επιβάλλονται πρόσθετα μέτρα και περιορισμοί για την προστασία παρόχθιας βλάστησης, υδατορεμάτων, λιμνών και υγροτόπων με σκοπό την προστασία της κατάστασης των υδάτων.

Μία άλλη σημαντική οδηγία που αφορά την κτηνοτροφία και ειδικότερα την υλοποίηση επενδύσεων σε γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και στοχεύει στη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων, αναφέρει τα εξής:

«Οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις απαιτείται να διαχειρίζονται κατάλληλα τα απόβλητά τους ώστε να συμβάλλουν στο μέγιστο δυνατό στην προστασία του περιβάλλοντος. Το μέτρο απευθύνεται σε κατόχους ή διαχειριστές χοιροστασίων, βουστασίων, αιγοπροβατοτροφικών μονάδων και σφαγείων που θα προβούν σε επενδύσεις με σκοπό την επεξεργασία/διαχείριση των παραγόμενων κτηνοτροφικών αποβλήτων τους, όπως είναι ο μηχανικός διαχωρισμός, η κομποστοποίηση/συγκομποστοποίηση  και η βιολογική επεξεργασία (αερόβια/αναερόβια). Η κατηγορία αυτή έχει ως βασικό σκοπό να συνεισφέρει στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου ρύπανσης των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων, αλλά και του εδάφους, που προέρχεται από κτηνοτροφικές δραστηριότητες και κυρίως από τη διαχείριση των παραγόμενων αποβλήτων από κτηνοτροφικές δραστηριότητες».

Τέλος, πολύ σημαντική είναι η αναφορά για τα Υπόγεια Υδατικά Συστήματα (ΥΥΣ).

«Στα ΥΥΣ που βρίσκονται σε κακή ποιοτική ή ποσοτική κατάσταση ή σε ΥΥΣ που εμφανίζουν τοπική ποιοτική επιβάρυνση, οι Δήμοι και ΔΕΥΑ δύναται να αντικαταστήσουν τις υφιστάμενες υδρευτικές γεωτρήσεις με νέες σε παραπλήσια ΥΥΣ καλής ποιότητας».

Το τελευταίο μας κάνει να αναρωτιόμαστε πόσες γεωτρήσεις παρέχουν ασφαλές για την πόση νερό και τι πίνουν εδώ και χρόνια, τόσο οι κάτοικοι της Κρήτης, όσο και τα εκατομμύρια των τουριστών που επισκέπτονται το νησί κάθε χρόνο.

Τα παραπάνω είναι μέρος μόνο των δράσεων που οι αρμόδιοι έπρεπε ήδη να έχουν πραγματοποιήσει, όμως ελάχιστα έχουν πράξει όπως φαίνεται και από τα αποτελέσματα των μετρήσεων στα υπόγεια ύδατα. Σε λίγους μήνες θα πραγματοποιηθεί η 2η Αναθεώρηση του Σχεδίου που με βάση την πεπατημένη θα γίνουν ελάχιστα ή τίποτα. Το ΠΑΚΟΕ θα παρακολουθεί το θέμα και θα σας ενημερώνει για οτιδήποτε σχετικό.

ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΑΥΛΙΑΝΗΣ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ

Στις 18 Ιανουαρίου 2024 εκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα αναστολής των εργασιών κατασκευής υδροηλεκτρικού εργοστασίου στην Παύλιανη.

            Κάτοικοι, φορείς και επισκέπτες, με την υποστήριξη ομόφωνων αποφάσεων του Δημοτικού και Περιφερειακού Συμβουλίου που απορρίπτουν αυτού του είδους την ανάπτυξη, καταβάλλουν αυτόν τον αγώνα αποτροπής της καταστροφής του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος και της αειφόρου αναπτύξεως της Παύλιανης, που έχει δείξει τον δρόμο της βιωσιμότητας και αποτελεί την προμετωπίδα της επισκεψιμότητας στην Φθιώτιδα!

            Οι εργασίες που καταβάλλονται εσπευσμένα από την εταιρεία επιφέρουν καταστροφή του φυσικού τοπίου της περιοχής.  

            Η Επιτροπή Αγώνα καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να κάνουν καθημερινώς ελέγχους για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος που αποτελεί αγαθό αναντικατάστατο.

            Σε αυτό το πλαίσιο διαμαρτυρίας η νεολαία της Παύλιανης δημοσίευσε δελτίο τύπου.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ανακοίνωση ΝΕΟΛΑΙΑΣ Παύλιανης

Σήμερα, 10 Ιανουαρίου 2024, λίγες μέρες πριν την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων για τη σωτηρία της Παύλιανης από την κατασκευή μικρού Υδροηλεκτρικού σταθμού, ως νεολαία του χωριού θέλουμε να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στο έργο και να καλέσουμε τη δικαιοσύνη και την πολιτεία να σταθεί στο πλευρό μας αναλογιζόμενη τα συμφέροντα του συνόλου και όχι του ενός.

Η Παύλιανη για εμάς δεν είναι απλά ένα όμορφο χωριό σε καταπράσινο τοπίο με πλούσια βιοποικιλότητα που έτυχε να έχει πολύ τουρισμό. Η αύξηση του τουρισμού στο χωριό οφείλεται και στη μοναδικότητα που έχει η Παύλιανη ως ένας τόπος που οι κάτοικοί του, ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΝΕΟΙ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, οραματιστήκαμε, ονειρευτήκαμε και κατ’ επέκταση δημιουργήσαμε.     

Τα τελευταία χρόνια, οι τοίχοι και οι κοινόχρηστοι χώροι του χωριού μας έγιναν καμβάδες, στολισμένοι με σχέδια, μηνύματα και ιδέες  που μιλούν για τη δημιουργικότητα και τη ζωντάνια της κοινότητάς μας. ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΝΕΟΙ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, έχουμε αφιερώσει αμέτρητες ώρες εθελοντισμού για να καθαρίζουμε το χωριό, να επισκευάζουμε και να κατασκευάζουμε και να κινητοποιούμε κατοίκους, επαγγελματίες και φορείς να αγκαλιάσουν τα εγχειρήματά μας. ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΝΕΟΙ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ είμαστε αυτοί που διοργανώνουμε φεστιβάλ που φέρνουν 2,000 επισκέπτες στο χωριό ενώ οι δημιουργίες μας προσελκύουν τουρίστες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.  

Η ανάπτυξη λόγω αυτού είναι τεράστια με νέες τουριστικές μονάδες και καταστήματα εστίασης να ανοίγουν καθημερινά και όλο και περισσότερες θέσεις εργασίας να δημιουργούνται, σε ένα χωριό που πριν από 15 χρόνια φιλοξενούσε μόνιμα μόνο τους παππούδες των γονιών μας.

Πριν 15 χρόνια έγινε μελέτη για ένα μικρό υδροηλεκτρικό σταθμό. Ας αναλογιστούμε τι έχει αλλάξει αυτά τα 15 χρόνια. Κάτι που από το τότε φάνταζε προβληματικό και ανούσιο για την κοινότητα, σήμερα μοιάζει καταστροφικό. Οι καιροί έχουν αλλάξει. Η κατανόησή μας για τη φύση, οι κοινωνικές μας αξίες και η τεχνολογία που έχουμε στη διάθεσή μας έχουν όλα εξελιχθεί. Δεν είναι τυχαίο που 150 από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις (NO MORE NEW HYDROPOWER IN EUROPE: A MANIFESTO, 2020) μιλούν για τερματισμό της κατασκευής νέων υδροηλεκτρικών σταθμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η περαιτέρω συμβολή τους στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου θα ήταν πενιχρή, αλλά η επίπτωσή τους στη βιοποικιλότητα των γλυκών υδάτων και στις τοπικές κοινότητες είναι τεράστια.

Καθώς βρισκόμαστε στο χείλος μιας πιθανής αλλαγής, είναι επιτακτική ανάγκη να αναλογιστούμε τον βαθύ αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει ένα τέτοιο έργο στο χωριό μας και, πιο συγκεκριμένα, στα δικαιώματα και τις φιλοδοξίες των κατοίκων και κυρίως της Νεολαίας. ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ να βρεθούμε μπροστά σε μία ακόμα καταστροφή που θα αφήσει πίσω της ΑΛΛΟ ΕΝΑ αποτυχημένο, εγκαταλελειμμένο τσιμεντένιο δημιούργημα μόνο και μόνο για το συμφέρον ενός επενδυτή και των υπόδουλών του. ΩΣ ΕΔΩ! Μπορεί να μοιάζουμε αδύναμοι χωρίς ιδιοκτησίες στο όνομά μας και χρήματα για να αντιμετωπίσουμε τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα αλλά η φωνή μας είναι ΔΥΝΑΤΗ και οι πράξεις μας, έχουν αποδειχτεί σωτήριες για αυτό τον τόπο.

Ας σταθούμε μαζί υπερασπιζόμενοι την κληρονομιά της Παύλιανης, αναλαμβάνοντας την ευθύνη να διαμορφώσουμε το μέλλον του χωριού μας με τρόπο που να σέβεται τη μοναδική μας ταυτότητα, να προστατεύει τα φυσικά μας θαύματα και να ενδυναμώνει τις φιλοδοξίες μας!

Πληροφορίες για το θέμα:

Αυτές τις μέρες γινόμαστε μάρτυρες της επέλασης κάποιων συμφερόντων που καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον του χωριού μας, της Παύλιανης! Η εταιρεία  «ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΟΝΤΟΣ & ΣΙΑ Ε.Ε. PRO ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ» αγνοώντας προκλητικά την θέληση όλων των κατοίκων, αγνοώντας τις αντιδράσεις και τις προσφυγές της τοπικής κοινωνίας μετά από έναν μακροχρόνιο αγώνα δεκαπέντε χρόνων, έφερε την μπουλντόζα εκτελώντας εργασίες για την κατασκευή ενός Μικρού Υδροηλεκτρικού Εργοστασίου 0,83 MW στο ρέμα του χωριού. Στα σχέδια της εταιρείας είναι να πάρει το νερό για 3.360μ, το νερό που αποτελεί για την Παύλιανη το συγκριτικό της πλεονέκτημα, αυτό που την καθιέρωσε ως τόπο αναψυχής και ήπιας οικοτουριστικής ανάπτυξης. Η πρώτη δικαίωση στον αγώνα των κατοίκων της ΠΑΥΛΙΑΝΗΣ είναι γεγονός!

Το Πρωτοδικείο Λαμίας διέκοψε προσωρινά τις εργασίες του «επενδυτή» μέχρι τις 18 Ιανουάριου 2024 που θα εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα.

Η Παύλιανη  εκπέμπει SOS!

Από τη γραμματεία του ΠΑΚΟΕ

Leave a Reply