ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ… ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

          Το ΠΑΚΟΕ με βάση όλα όσα έχουν γραφτεί και ειπωθεί στα ΜΜΕ και στη Βουλή όλες αυτές τις μέρες για το περιβόητο νομοσχέδιο, συνοψίζει σε μία παράγραφο τα εξής: ΜΕ ΘΡΑΣΟΣ ΠΕΡΙΣΣΙΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΗΛΩΝΕΙ ΜΕ ΤΗ ΨΗΦΙΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΟΤΙ «Ο ΡΥΠΑΙΝΩΝ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΠΟΤΕ, ΕΝΩ ΑΝΤΙΘΕΤΑ Ο ΡΥΠΑΙΝΟΜΕΝΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΑΚΟΜΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΝΙΟΤΕ ΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ».

Ο κύριος Παντελής Μαστρογιάννης , μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της «Πράσινης Αριστεράς» μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για το περιβάλλον που συζητήθηκε στη Βουλή ως αντι-οικολογικό και πρόσθεσε ότι παραβιάζονται Συνταγματικές διατάξεις, Ευρωπαϊκές οδηγίες και διεθνείς συμβάσεις και επίσης μπορεί να ανατραπεί αλλά για να γίνει αυτό θα χρειαστούν μακροχρόνιοι δικαστικοί αγώνες.

Στις ημέρες μας, που η κυβέρνηση χαρακτήρισε ως συνθήκες πανδημίας και πολέμου, φέρνει ένα νομοσχέδιο για να λύσει τα περιβαλλοντικά προβλήματα, αλλά τα υποβαθμίζει περισσότερο. Με διαδικασίες εξπρές έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο 600 σελίδων, αφού δόθηκε σε διαβούλευση για 10 ημέρες μέρος των 60 άρθρων με τη διαδικασία του επείγοντος.

Ο κύριος Μαστρογιάννης ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο αυτό δίνεται η δυνατότητα να περάσει ο ΑΔΜΗΕ, που έχει  τα δίκτυα διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, σε  ποσοστό 51% σε ιδιώτη αν και  στην υπόλοιπη Ευρώπη ακολουθείται εντελώς αντίθετη πορεία. Επίσης με το εν λόγω νομοσχέδιο καταργείται η προστασία των περιοχών Natura . Έτσι στο όνομα επενδυτικών σχεδίων επιτρέπεται η καταστροφή του περιβάλλοντος , δίνεται η δυνατότητα σύνταξης και ελέγχου Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σε ιδιώτες, νομιμοποιεί αυθαίρετα σε δασικές εκτάσεις, υγρότοπους και ρέματα. Τέλος σημείωσε ότι το νομοσχέδιο απλοποιεί τις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και δεν παίρνει μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση των λυμάτων.

Leave a Reply