ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ… ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ 1:0

          Εάν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη, τον τουρισμό και την κοινωνική συνοχή τότε σίγουρα το ξεκοίλιασμα των βουνών προς χάρη των μεταλλευτικών εταιρειών αποτελεί μία νοοτροπία που δεν έχει αρχή ούτε τέλος.

          Το ΠΑΚΟΕ είναι υπέρ της σωστής περιβαλλοντικά εγκατάστασης ανεμογεννητριών και άλλων ΑΠΕ.

          Όμως η αδίστακτη και περιβαλλοντικά εγκληματική δράση των μεταλλευτικών εταιρειών στην περιοχή της Οίτης είναι και αυτό ένα πρόβλημα που πρέπει να το δουν όσοι ασχολούνται με τα κοινά των περιοχών αυτών.

Στις 24 Μαΐου διοργανώνεται Πορεία Αλληλεγγύης στην Οίτη από την Κϊνηση Πολιτών για την Προστασία της Οίτης, σε συνεργασία με τους Ορειβατικούς Συλλόγους Λαμίας και Άμφισσας, τον Όμιλο Φίλων του Δάσους και το Σύλλογο Δρομέων Φθιώτιδας «ΤΡΑΧΙΝΑ» .

Οι παραπάνω φορείς εναντιώνονται στην εγκατάσταση συνολικά πέντε αιολικών σταθμών με 37 ανεμογεννήτριες , όπου η κάθε μία έχει ύψος 120 μέτρα και σχεδιάζεται να τοποθετηθούν σε υψόμετρα από 1.700 έως 2.100μ. Η μία αίτηση με 15 ανεμογεννήτριες έχει ήδη πάρει την έγκριση άδειας παραγωγής  και τη θετική γνωμοδότηση από το Κεντρικό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης και είναι στη φάση της έκδοσης Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων. Οι υπόλοιπες τέσσερις αιτήσεις με 22 ανεμογεννήτριες  είναι στη φάση της αξιολόγησης των αιτήσεων παραγωγής.

Αυτές οι κινήσεις και οργανώσεις πολιτών ζητούν από τους αρμόδιους φορείς και την κυβέρνηση να ακυρώσουν τις αιτήσεις και να μην προχωρήσουν στο έγκλημα αυτό.  Υπολογίζουν πως το αποτέλεσμα των εγκαταστάσεων με τα σχετιζόμενα έργα  σε αυτά τα υψόμετρα (δρόμοι πρόσβασης, κτίρια, πυλώνες, κόψιμο δέντρων, σκυρόδεμα, ανεμογεννήτριες ) είναι λιγότερο «πράσινο» από το αντιστάθμισμα της παραγόμενης «καθαρής ενέργειας».

Leave a Reply