ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ

ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ

 • ΆΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ : ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΟΛΑΦΟΣ ΓΙΑ 700.000 ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ – ΤΑΧΘΗΚΕ ΥΠΕΡ ΤΩΝ FUNDS
 • ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ !

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 676 / ΑΘΗΝΑ, 14-02-2023

Η συντριπτική πλειοψηφία της Ολομέλειας του Άρειου πάγου τάχθηκε υπέρ της δυνατότητας των εταιρειών διαχείρισης <<κόκκινων>> ενυπόθηκων δανείων services να βγάζουν σε πλειστηριασμό σπίτια, που αποτελούν πρώτη κατοικία, ως δικαιούχοι διάδικοι για λογαριασμό των funds.

Στην ουσία, η απόφαση του Αρείου Πάγου έστρωσε το χαλί για χιλιάδες νέους πλειστηριασμούς – περίπου 10.000 δρομολογούνται μέχρι το καλοκαίρι – αλλά και βάζει θηλιά στον λαιμό 700.000 ευάλωτων δανειοληπτών με ενυπόθηκα δάνεια στην Ελλάδα. Πρόκειται για ακίνητα όλων των κατηγοριών – κατοικίες, καταστήματα, βιομηχανικά κτίρια, οικόπεδα και άλλα.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, και οι μέχρι χθες ενήμεροι δανειολήπτες κινδυνεύουν πλέον με πλειστηριασμούς, καθώς με την έκρηξη των επιτοκίων αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.

 • «Κύριοι» της εξουσίας και  «κύριοι» τραπεζίτες:
 • Σφυρίζετε αδιάφορα στη δική σας εικονική πραγματικότητα.
 • Οι τράπεζες, οι οποίες προκάλεσαν την οικονομική κρίση, συνενώνουν σήμερα τον ιδιωτικό πλούτο σε τρία funds/servicers (Intrum, Dovalue και Cepal). Συνέπεια της τραπεζικής «πίστης» ήταν το χτύπημα κάθε μικρής ή μεσαίας ιδιοκτησίας των Ελλήνων, έναντι ‘’πινακίου φακής’’ εξασφάλισαν τα funds τα σπίτια φτωχών ανθρώπων που χρειάστηκαν χρόνια για να αποκτήσουν μια στέγη
 • Επικρατεί εδώ και καιρό η άνιση διαπραγματευτική δύναμη των ασθενέστερων απέναντι στα funds.
 • Πού είναι λοιπόν η περιβόητη και πολυδιαφημισμένη προστασία της πρώτης κατοικίας του μέσου Έλληνα που υπόσχεστε με μεγάλα λόγια όλοι σας;
 • Γιατί κλείνετε τα μάτια μπροστά στην αχαλίνωτη κερδοσκοπία σε βάρος των δανειοληπτών, ενόσω παράλληλα έχουν υποστεί 40%-50% απώλεια εισοδήματος λόγω της υπερδεκαετούς οικονομικής κρίσης;
 • Σας διαφεύγει μήπως ότι το αυξανόμενο κόστος ζωής στην Ελλάδα ξεπερνά κάθε άλλη χώρα αλλά και κάθε προηγούμενο, αγγίζοντας το ιστορικό 100%;
 • Είναι δυνατόν εν έτει 2023 να μιλάμε για αυξημένο κίνδυνο φτώχειας μεγάλου ποσοστού συμπολιτών μας;
 • Το ΠΑΚΟΕ προτείνει:

– Να ανασταλεί η διενέργεια πλειστηριασμών έως ότου δρομολογηθεί η τροποποίηση του πτωχευτικό νόμου, ώστε να προστατεύεται και πάλι η  πρώτη κατοικία και παράλληλα να δίνεται πραγματική δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών των πολιτών – προς το Δημόσιο και τις τράπεζες με 120 δόσεις και κούρεμα βασικής οφειλής για τα χρέη προς το Δημόσιο, με αυστηρούς κανόνες για τα funds και τους servicers, που σήμερα λειτουργούν ασύδοτα.

– Και επικροτεί τη στάση του ΙΝΚΑ-Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδας για μποϋκοτάζ μίας εβδομάδας στα γαλακτοκομικά προϊόντα ως αντίδραση στην ακρίβεια που υπάρχει στην αγορά τροφίμων και ιδιαίτερα στα προϊόντα γάλακτος, που αγγίζει πολλές φορές τα όρια της αισχροκέρδειας.

– Να ενταθούν οι έλεγχοι της ασφάλειας και κυρίως της ποιότητας των τροφίμων, ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη σχέση ποιότητας και τιμής αυτών (value for money). Η σχέση ποιότητας τιμής είναι αυτό που καθορίζει και θα συνεχίσει να καθορίζει για καιρό τις επιλογές των καταναλωτών.

Η συνεχής μαζική φτωχοποίηση των Ελλήνων και η συρρίκνωση του εισοδήματος του μέσου Έλληνα επιβεβαιώνεται από αδιάψευστα πλέον ερευνητικά στοιχεία και στατιστικές μελέτες.

Τί περιμένετε;

Είναι επιτακτική ανάγκη να μπουν αμέσως όρια σε αυτή την αισχροκέρδεια και να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη με την άμεση προστασία των δανειοληπτών.

Γιατί απλούστατα μιλάμε για φτωχοποίηση της ποιότητας ζωής των Ελλήνων. Και δε χωρούν εκπτώσεις.

Leave a Reply