ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΟΡΤΗΣ

Δελτίο Τύπου 860 Αθήνα, 5/6/2024

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

«Μόνο μία Γη» ήταν το σύνθημα της Διάσκεψης της Στοκχόλμης το 1972· 52 χρόνια μετά, το σύνθημα ισχύει – αυτός ο πλανήτης είναι το μοναδικό μας σπίτι, του οποίου τους πεπερασμένους πόρους η ανθρωπότητα πρέπει να διαφυλάξει.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2024  θα διεξαχθεί με θέμα «Η κλιματική κρίση έχει ονοματεπώνυμο», τονίζοντας την ανάγκη να ζήσουμε βιώσιμα σε αρμονία με τη φύση, με έναν καθαρότερο, πιο πράσινο τρόπο ζωής.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου. Είναι η εμβληματική ημέρα των Ηνωμένων Εθνών για την προώθηση της παγκόσμιας ευαισθητοποίησης και δράσης για το περιβάλλον. Με την πάροδο των ετών, έχει εξελιχθεί στη μεγαλύτερη παγκόσμια πλατφόρμα για την περιβαλλοντική ενημέρωση του κοινού και προβληματίζει  εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι το κύριο μέσο των Ηνωμένων Εθνών για την ενθάρρυνση της παγκόσμιας ευαισθητοποίησης και δράσης για το περιβάλλον.

Με επικεφαλής το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), πάνω από 150 χώρες συμμετέχουν κάθε χρόνο. Μεγάλες εταιρείες, μη κυβερνητικές οργανώσεις, κοινότητες, κυβερνήσεις και διασημότητες από όλο τον κόσμο υιοθετούν το σήμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος για να υπερασπιστούν περιβαλλοντικούς σκοπούς.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έρχεται με τον πλανήτη να αντιμετωπίσει πολλαπλές κρίσεις για το περιβάλλον και το κλίμα, απώλεια φύσης και βιοποικιλότητας, ρύπανση και αποβλήτων. γι’ αυτό το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος έγινε πιο επείγον.

Και γι’ αυτό το ΠΑ.Κ.Ο.Ε διακηρύσσει, καταγγέλλει και αναγγέλλει τα παρακάτω:

Η πρόσφατη ξηρασία στην Ανατολική Ευρώπη, που τέτοια φαινόμενα έχουν να εμφανιστούν 100 – 500 χρόνια(Ρουμανία, Πολωνία, Τσεχία κα).
Βέβαια, αυτοί που εκπροσωπούν τα lobbies των CFC (οργανοχλωριωμένοι υδρογονάνθρακες) πιστεύουν ότι κλιματική αλλαγή δεν υπάρχει. Τα δεκάδες χιλιάδες θύματα όμως, καθημερινά αποδεικνύουν το αντίθετο.
Οι κατολισθήσεις των βουνών στα φιόρδ της Νορβηγίας, είναι πλέον μηνιαίο φαινόμενο, πράγμα το οποίο, πριν από 50 χρόνια, γίνονταν κάθε 10-15 χρόνια.
Οι ξηρασίες στη Μ. Ανατολή και στη ζώνη Σαχέλ της Βόρειας Αφρικής, είναι σχεδόν ένα σύνηθες φαινόμενο. Η Ινδία κάθε χρόνο, εξαιτίας της κατάχρησης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, χάνει σχεδόν το 1/20 του ζωικού και φυτικού της κεφαλαίου και 1/150 του ανθρώπινου δυναμικού της.
Τα lobbies είναι τόσο ισχυρά, που δεν διστάζουν, παρά το γεγονός ότι το ξέρουν, να εγκαθιστούν πυρηνικά εργοστάσια σε ζώνες υψηλού κινδύνου σεισμικότητας. Το 2006 και 2009, η Ελλάδα, μαζί με τους υγιώς σκεπτόμενους Τούρκους πολίτες, είχαν αντιδράσει στην κατασκευή του εργοστασίου στο Ακούγιου, 2,5 μόλις μίλια από την Κω, στα τουρκικά παράλια. Στις αρχές του 2018, διαβάσαμε και είδαμε στις ειδήσεις τη συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας για την εγκατάσταση του πυρηνικού εργοστασίου, κόστους 20 δις δολαρίων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση των τελευταίων δέκα ετών, παγκοσμίως. Το εργοστάσιο αυτό είναι τέσσερις φορές ισχυρότερο από το εργοστάσιο στο Τσερνομπίλ, που εξερράγη το 1986 με τεράστια θανατηφόρα κρούσματα, που ακόμα συνεχίζονται στην Ουκρανία. Και φυσικά όλη η ανθρωπότητα έγινε μάρτυρας του τι συνέβη στην Τουρκία με το φονικό σεισμό του περασμένου Φεβρουαρίου.

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΟΡΤΗ
ΤΟ ΠΑΚΟΕ Κ Α Τ Α Γ Γ Ε Λ Ε Ι
Την προχειρότητα των μέτρων – πειραμάτων με τα οποία αντιμετωπίζεται το χρόνια οξυμένο πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Αθήνας και που τελικά με βασικούς υπαίτιους τις βιομηχανίες, το κύκλωμα των καυσίμων και με ευθύνη του δημιουργού του χωροταξικού χάους, τις επιπτώσεις του οποίου πληρώνει ο λαός της Αθήνας που ταλαιπωρείται στις ουρές και το κέντρο που πλήττεται από αυτά τα μέτρα – ημίμετρα, πρόσφατα προστέθηκε και η κόκκινη σκόνη από τη Σαχάρα.
Γιατί το φωτοχημικό νέφος δεν φεύγει με αγιαστούρες και μαγικά ραβδάκια ή μαγικές συνταγές κύριοι…της όποιας εξουσίας.


Την μη αντικειμενική ενημέρωση για τα προβλήματα αυτά απ’ όλους τους φορείς που ασχολούνται. Σημειώνουμε ότι επανειλημμένα έχουν σταλεί δελτία τύπου του ΠΑΚΟΕ για διάφορα προβλήματα ρύπανσης και δεν ανακοινώνονται καθόλου, εξαιτίας των διαπλεκομένων εκδότες – διαφημιστές  αλλά και τα ‘’loby’’ των μεγάλων βιομηχανιών.
Τη λαθεμένη πολιτική στο καυτό πρόβλημα των μολυσμένων ακτών. Σημειώνουμε εδώ ότι καταγγελίες που έχουν γίνει στο ΠΑΚΟΕ για διάφορες παθήσεις, αναφέρονται στα μολυσμένα νερά του Σαρωνικού και του Ευβοϊκού. Αλλά για το ίδιο θέμα αναφερόμαστε και στις εκθέσεις του ΠΕΡΠΑ που αναφέρουν ότι ο Σαρωνικός τη θερινή περίοδο δεν έχει καθόλου διαλυμένο οξυγόνο και θεωρείται νεκρός.
Την πλήρη αδιαφορία για το θέμα της ηχορύπανσης (θορύβου) και της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας για το οποίο θα κηρύξουμε σταυροφορία.
Την σημερινή εικόνα του ΥΠΕΝ, σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων στη σήραγγα του Υμηττού, στην Χαλκιδική με την ELdorando, στο Σχοινιά, στις ιχθυοκαλλιέργειες, στην Εγνατία Οδό, στην Παραλιακή Λεωφόρο τα έργα που καταστρέφουν το περιβάλλον, που στο πέρασμά τους δεν αφήνουν δέντρο όρθιο και που με την τσιμεντένια τους θωράκιση σκλαβώνουν το φυσικό μας περιβάλλον.


ΤΟ ΠΑΚΟΕ Α Ν Α Γ Γ ΕΛ Λ Ε Ι

Τη δημιουργία ερευνητικών προγραμμάτων στους τομείς ΑΕΡΑΣ – ΤΡΟΦΙΜΑ – ΝΕΡΑ και εθελοντικών ομάδων εργασίας για την υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων.
Τέλος, πιστεύουμε ότι στην Ελλάδα το πρόβλημα της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, είναι Εθνική υπόθεση και ενδιαφέρει κάθε Έλληνα πολίτη.
Στο σημείο αυτό διατυπώνουμε την εξής θέση:
Η συνειδητοποίηση του προβλήματος είναι αντιστρόφως ανάλογη της ευθύνης των πολιτών. Δηλαδή όσο μεγαλύτερη ευθύνη έχει για το πρόβλημα ο πολίτης τόσο λιγότερο συνειδητοποιείται και οργανώνεται για τη λύση του.
Γι’ αυτό καλούμε κάθε Έλληνα πολίτη να βοηθήσει ενεργά στις προσπάθειες που γίνονται για τη λύση των προβλημάτων,  εντασσόμενος στις ομάδες εργασίας του ΠΑΚΟΕ.
Στην μακρόχρονη (45 χρόνια) πορεία του το ΠΑ.Κ.Ο.Ε ανέπτυξε διεθνείς σχέσεις με ινστιτούτα και οργανισμούς όπως οι EPA, GSF, NAUMANN, BBC. Επίσης είναι μέλος των UNEP, ECOROPA, IUCN και IFOAM για την καλύτερη διαχείριση και προστασία του περιβάλλοντος και διαθέτει ιδιόκτητα πιστοποιημένα χημικά – μικροβιολογικά εργαστήρια.
Η επίμονη και ουσιαστική παρουσία του ΠΑ.Κ.Ο.Ε στα διάφορα περιβαλλοντικά θέματα κερδίζει συνεχώς έδαφος σε Εθνικό επίπεδο και έχει σαν συνέπεια να θεωρείται ένας από τους σοβαρότερους και ανεξάρτητους φορείς στον τομέα του περιβάλλοντος.
Αυτό επιβεβαιώνεται από την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας του ΠΑΚΟΕ (εβδομαδιαίος αριθμός επισκεπτών 92.800 άτομα) τον Μάιο του 2024.

Συγκεκριμένα, οι επόμενες δράσεις του ΠΑΚΟΕ από τον Μάιο έως το τέλος του 2024 είναι οι ακόλουθες:

Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑ.Κ.Ο.Ε.
Στις 16 Ιουνίου κλείνουν σαράντα τρία (45) χρόνια λειτουργίας του «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ» και των συνεργατικών φορέων του (ΚΕΚ-ΠΑΚΟΕ, ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΕΛΛΑΣ, ΟΙΚΟΕΝ, ΟΙΚΟ-ΓΗ).
Το ΠΑΚΟΕ ξεκίνησε το 1979 με τα ερευνητικά-εκπαιδευτικά του προγράμματα, δίνοντας μέσα από τον Τύπο συνεχώς στους πολίτες αποτελέσματα ερευνών, γιατί πίστευε και πιστεύει ότι έρευνες που δεν δίνονται στο κοινό για την ενημέρωση του, δεν βοηθούν την κοινωνική πρόοδο, αλλά δημιουργούν τέλμα στην ποιότητα ζωής και μακροπρόθεσμα αποτελούν τροχοπέδη για την ευημερία του λαού και των ανθρωπογενών οικοσυστημάτων.
Δυστυχώς, το ΠΑΚΟΕ ήταν ο πρώτος φορέας που, δημόσια και με δικά του στοιχεία, μίλησε για το φωτοχημικό νέφος της Αθήνας (1979) που το αγνοούσαν τελείως. Από την ίδρυσή του ως σήμερα, το ΠΑΚΟΕ έχει οργανώσει και παρευρεθεί σε δεκάδες δημόσιες εκδηλώσεις, έχει συγκεντρώσει χιλιάδες υπογραφές διαμαρτυρίας για το φωτοχημικό μανιτάρι και συγχρόνως, έδωσε πολλές δικαστικές μάχες για την υπεράσπιση του δικαιώματος της προφύλαξης της υγείας των πολιτών της χώρας.


Με τις επεμβάσεις, τις πιέσεις και τις έγκυρες ανακοινώσεις του ΠΑΚΟΕ προς τις εκάστοτε κυβερνήσεις, διαφύλαξε και προασπίστηκε την ποιότητα ζωής των Ελλήνων και έτρεψε πολλές φορές τον ρου των γεγονότων από τις ζημιογόνες αποφάσεις της εξουσίας, σε βάρος του φυσικού μας περιβάλλοντος.
Οι ερευνητικές δραστηριότητες του ανέρχονται σε πολλές δεκάδες, εκ των οποίων κυριότερες κατά κατηγορίες και τόπο είναι:

ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ


1.ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ
Στις περιοχές: Πειραιά, Δραπετσώνα, Νίκαια, Μαρκόπουλο Αττικής, Άγιοι Ανάργυροι, Ρέντης, Νέα Ιωνία, Χαλάνδρι, Βόλος, Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Εύοσμος, Κέρκυρα, Κερατσίνι, Μοσχάτο, Ταύρος, Χολαργός, Πτολεμαΐδα, Μεγαλόπολη, Κρυονέρι, Άμφισσα, Μήλος, Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, ενώ καθημερινά σε σημεία της Αθήνας και του Πειραιά κάνει μετρήσεις για τη συχνότητα εμφάνισης και το ύψος συγκέντρωσης βασικών επικίνδυνων για την υγεία ρυπαντών.

2.ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗ
•Για σαράντα πέντε (45) συνεχή καλοκαίρια, μετρήσεις σε ολόκληρο το Σαρωνικό, Κορινθιακό και Ευβοϊκό.
•Σε όλες τις πόλεις της Κρήτης, της Πελοποννήσου, της Εύβοιας και νησιών του Σαρωνικού.
•Στη Μυτιλήνη στον κόλπο της Γέρας.
•Στον Πατραϊκό, Παγασητικό και Μαλιακό κόλπο.
•Στον κόλπο Καβάλας, Αλεξανδρούπολης, Αστακού, Νάξου, Ολυμπιάδας Χαλκιδικής, Μήλου, Ζακύνθου κ.λπ.

3.ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ

  • Δίστομο Βοιωτίας
  • Πειραιάς (για την επίδραση της ρύπανσης στη θνησιμότητα των κατοίκων).
  • Νίκαια και Κερατσίνι (σε 200 παιδιά για συγκεντρώσεις μολύβδου στο αίμα και ηπατίτιδα).
  • Μύτικας Αιτωλοακαρνανίας (σε 75 παιδιά, γενικές αιματολογικές εξετάσεις, ηπατικές δοκιμασίες και συγκεντρώσεις μολύβδου στο αίμα).

  • Ταύρος (σε 50 παιδιά, γενικές αιματολογικές εξετάσεις για μόλυβδο).

4.ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ
•Μύτικας, χοιροστάσιο Βέρρη.
•Κύμη, χοιροστάσιο «Πλατάνας» Ευβοίας.
•Μαραθώνας, χοιροστάσιο « Μαραθώνα».
•Μυτιλήνη, βυρσοδεψείο Σουρλάγκα.
•Άγιοι Θεόδωροι, Διυλιστήρια.
•Ελευσίνα, ΕΣΧΑ, Διυλιστήρια ΠΕΤΡΟΛΑ.
•Αθήνα, βιομηχανία SOFTEX, ΕΛΣΑ.
•Μήλος, ΔΕΗ.
•Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, βιομηχανία Χρυσού.
•Ρεβυθούσα Μέγαρα, υγροποιημένο φυσικό αέριο.
•Μαρκόπουλο Αττικής (Λατομείο)
•ΑΓΕΤ Βόλος- Μηλάκι Εύβοιας
•Βιομηχανική ρύπανση Εύβοιας
•Ιχθυοτροφεία Πόρου και Σκορπονέρια

Μύκονος
•ΕΛΠΕ (μετρήσεις Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης)
•Ρέματα βιομηχανικής ζώνης Αγίου Στεφάνου, Κρυονερίου
•Παύλος Μελάς (Ευκαρπία) μετρήσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης για το εργοστάσιο τσιμέντου ΤΙΤΑΝ.
5.ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ
Φιλοθέη, Ν. Ιωνία, Ν. Μάκρη, Μύτικας, Βάρη, Κρήτη, Μενίδι, Μεγαλόπολη, Πτολεμαΐδα, Χαλκιδική, Οινόφυτα Ωρωπός, Αργολίδα, Κορινθία, Αν. Αττική

6.ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ
Έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες μετρήσεις στάθμης θορύβου σε πολλές περιοχές της χώρας.
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ
Επειδή πιστεύουμε ότι το οικολογικό πρόβλημα παγκόσμια αλλά και τοπικά στον Ελλαδικό χώρο, πρέπει να αντιμετωπίζεται με ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ και όχι εξυπηρετώντας στενά και βραχυπρόθεσμα την κομματική πολιτική κάθε κυβέρνησης που έρχεται στην εξουσία, διακηρύσσουμε ότι:
Καθήκον κάθε Έλληνα και ειδικότερα φορέων που ασχολούνται με το πρόβλημα αυτό, είναι ο καθορισμός μιας αδέσμευτης και αυτόνομης οικολογικής πολιτικής, που θα στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ελλήνων, μακριά από οποιαδήποτε κομματική εκμετάλλευση.
Γι’ αυτό, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προστασίας του Περιβάλλοντος Καλούμε κάθε Έλληνα πολίτη να συμβάλει στη διαμόρφωση και αποτελεσματικότητα αυτής της αδέσμευτης οικολογικής πολιτικής. Ζητάμε την ενεργό συμμετοχή στις ομάδες εργασίας του ΠΑΚΟΕ.

ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ ΣΕ ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΑΕΡΑΣ
Για την ατμοσφαιρική ρύπανση από την αρχή της λειτουργίας του Κέντρου μας είναι: οι βασικές πηγές ρύπανσης είναι δύο (βιομηχανία, αυτοκίνητα). Το ποσοστό συμμετοχής των πηγών αυτών στη ρύπανση διαφέρει από περιοχή, αλλά και χρονικά από ώρα σε ώρα. Δηλαδή σε μια καθαρά αστική περιοχή (Παγκράτι) η ρύπανση τις πρωινές ώρες (7 –11) προέρχεται κατά κύριο λόγο από την αυτοκίνηση.
Αντίθετα στις περιοχές Ρέντη, Ελευσίνας, Ασπρόπυργου, Μάνδρας η ρύπανση τις ίδιες ώρες προέρχεται από τη βιομηχανία. Επιπλέον οι βιομηχανικές αυτές περιοχές δέχονται τα αερολύματα των βιομηχανιών τις νυχτερινές ώρες (ιδιαίτερα τώρα που υποτίθεται ότι ελέγχεται η παραγωγή τους μόνο τη μέρα).
Στοιχεία Ε.Ε. και ΠΟΥ.
ΝΕΡΑ
Όσον αφορά το πρόβλημα της ρύπανσης στα νερά (πόσιμα, αποχετευμένα, θαλασσινά), όπως και παλαιότερα στο Σαρωνικό, Ευβοϊκό και Κορινθιακό, προβλήματα ρύπανσης – μόλυνσης γενικά και τοπικά υπήρξαν και υπάρχουν έντονα.
Για το πρόβλημα των μολυσμένων νερών παλαιότερα διατυπώθηκε από κυβερνητική πηγή η θέση ότι: σε άλλες χώρες κολυμπούν με χιλιάδες κολοβακτηρίδια και αναφέρθηκαν αριθμοί αρκετά υψηλοί για όρια κολύμβησης σε θαλασσινά νερά και ότι τα δικά μας θαλασσινά νερά του Σαρωνικού είναι πολύ καθαρά.
Η δική μας θέση από τα αποτελέσματα των αναλύσεων που έγιναν σε πλαζ του Σαρωνικού, Ευβοϊκού και Κορινθιακού κόλπου δείχνουν ότι τα θαλασσινά νερά έχουν ρυπανθεί και μολυνθεί και μερικές πλαζ είναι επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία, βάσει της ελληνικής νομοθεσίας – που ισχύει ακόμα – (ΕΙΒ/ 221/ 22 – 1 – 65 υγειονομική διάταξη αλλά και της οδηγίας 2006/7 ΕΚ Της Ε.Ε.).

Ακόμα κι αν έπειτα από τις τόσες πολλές πιέσεις, όλα αυτά τα χρόνια, προς τις κυβερνήσεις, άρχισε να λειτουργεί η Ψυτάλλεια για τον καθαρισμό των λυμάτων που ρίχνονταν στο Σαρωνικό, δυστυχώς αυτή η θεραπεία δεν έχει κανένα σοβαρό αποτέλεσμα αφού η βλάβη αφέθηκε να γίνει μη αναστρέψιμη από την αδιαφορία των κρατούντων τριάντα ολόκληρα χρόνια.
Οι γαλάζιες σημαίες μπορεί να δίνονται αυθαίρετα για λόγους «δήθεν» τουριστικής ανάπτυξης σε παραλίες που « οι ιδιοκτήτες τους » πληρώνουν τον φορέα που τις χορηγεί δηλαδή( Γιάννης πίνει – Γιάννης κερνάει).
Με αποτελέσματα του κρατικού μηχανισμού της περασμένης χρονιάς, γενικά οι ακτές είναι απροστάτευτες και που όποιος θέλει αφήνει μολυσμένα λύματα, σκουπίδια και μπάζα.
Πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα; Ποια είναι η πολιτική της κυβέρνησης και γιατί δεν δίνονται περισσότερες αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και «ανεξάρτητους» φορείς για να μπορέσουν να προλάβουν την ανεξέλεγκτη καταστροφή;

ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑ.Κ.Ο.Ε ΓΙΑ ΤΟ 2024

ΜΑΪΟΣ 2024) Δειγματοληψίες, μετρήσεις, αναλύσεις,
αποτελέσματα
α) Νερό θαλασσινό για κολύμβηση (1000 δείγματα). Αυτά αναλύονται για δύο μικροβιολογικές παραμέτρους (Ε.Coli και εντερόκοκκοι) και τρεις φυσικοχημικές παραμέτρους (DO, Θολερότητα, θερμοκρασία).
β) Παγωτά
Σε αυτά λαμβάνονται δείγματα από ψυγεία κατανάλωσης (βιομηχανικά από 10 εταιρείες) και χύμα παγωτά από καφετέριες – ζαχαροπλαστεία.
Συνολικά 50 δείγματα και αναλύονται για δύο παραμέτρους (μικρόβια, λίπος).
2) Έκδοση περιοδικού τέλος Μαΐου
3) Έκδοση εντύπου για τη χρήση του αλουμινίου.

4)Έκδοση εντύπου για την ποιότητα των νερών κολύμβησης.

ΙΟΥΝΙΟΣ 2024
1)Δειγματοληψίες – αναλύσεις – Μελέτες
α) Εμφιαλωμένα νερά
β) Νερά κολύμβησης εκτός Αττικής
γ) Αντηλιακά – Γυαλιά ηλίου.
2)Συνέντευξη τύπου 24/6/2024 για τα αποτελέσματα έρευνας νερών θαλασσινών εκτός Αττικής.
3)Συνέντευξη για εμφιαλωμένα νερά, αναψυκτικά, γυαλιά ηλίου – αντηλιακά, στις 28/6/2023.
4)Έκδοση περιοδικού 4/7/2024

5)Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

ΙΟΥΛΙΟΣ 2023
1)Δειγματοληπτικές και επαναληπτικές μετρήσεις θαλασσινών νερών σε Αττική, νησιά Αργοσαρωνικού, Ευβοϊκού, Κυκλάδες, Σποράδες. Διάρκεια 15 ημέρες.
2)Αποτελέσματα σε συνέντευξη τύπου 20/7/2024.
3)Σε νησιά Κυκλάδες, Αργοσαρωνικού ενημέρωση για την ποιότητα νερών κολύμβησης και δράσεις καθαρισμού ακτών με προβολή ντοκιμαντέρ και συζητήσεις (Μύκονος, Σαντορίνη, Ίος, Άνδρος κλπ.) 15-20/7/2024.
4)Έκδοση περιοδικού 30/07/2024.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2023
1)Ενημέρωση πληθυσμού για τις επαναληπτικές αναλύσεις θαλασσινών νερών σε νησιά και Αργοσαρωνικό.
2)Έντυπο για τις πυρκαγιές
3)25 – 30/8 Προετοιμασία έρευνας στα σχολεία –κυλικεία
4)Έκδοση περιοδικού.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2024
1)1-5/9 Οργάνωση έρευνας κυλικείων σχολείων(ερωτηματολόγια, πρόγραμμα αναλύσεων).
2)5-25/9 Έρευνα σε 20 σχολεία της Αττικής. Σύνταξη ερωτηματολογίων – Δειγματοληψία – Αναλύσεις
3)25-30/9 Έκδοση περιοδικού.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2024
1)Έρευνα για καλλυντικά και φυτοφάρμακα
•Δέκα από τα πλέον διαδεδομένα καλλυντικά θα αναλυθούν για τέσσερις βασικές παραμέτρους.
2)Έρευνα σε γαλακτοκομικά – γάλατα, τυριά, βούτυρα και άλλα παραπροϊόντα γαλακτοκομικών.
•Θα ληφθούν 200 δείγματα και θα αναλυθούν για νοθεία και επικινδυνότητα.
3)Έκδοση περιοδικού.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2024
1)Έρευνες για το κύκλωμα σιτάρι – αλεύρι – ψωμί σε πέντε μύλους και δέκα αρτοποιεία
2)Έρευνα σε πέντε βιομηχανίες αλλαντικών και είκοσι (20) προϊόντα σε Super Markets.
3)Ημερίδα με θέμα «Πυρηνική ενέργεια; Όχι ευχαριστώ».
4)Έκδοση περιοδικού
5)Καταγγελία στον Άρειο Πάγο για τα κυλικεία.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2024
1)Έρευνα για τα ελατοδάση και το έθιμο για τα έλατα
2)Έρευνα για τα πόσιμα νερά σε δέκα δημοτικές εταιρίες στην Πελοπόννησο.
3)Έρευνα στα Οινόφυτα για τ’ απόβλητα
4)Αφιέρωμα του περιοδικού για τις έρευνες του ΠΑΚΟΕ τα τελευταία δέκα χρόνια.
5)Ημερίδα για το Ενεργειακό.

ΜΙΑ ΣΥΝΕΧΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ
ΕΝΙΣΧΥΣΕ ΤΗΝ!!
!
Είναι σίγουρο ότι όλοι μας θέλουμε να κολυμπάμε σε καθαρές θάλασσες.
Το ΠΑΚΟΕ, 44 χρόνια συνεχώς, σε ενημερώνει υπεύθυνα και αντικειμενικά για τις περιοχές που μπορείς να κολυμπήσεις άφοβα, ιδιαίτερα για τα μικρά κορίτσια και αγόρια. Φέτος, το ΠΑΚΟΕ, αποφάσισε να επεκτείνει τις δειγματοληψίες και τις αναλύσεις σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα. Γι’ αυτό ζητάει από όλους εσάς που πιστεύετε στην αντικειμενική και τεκμηριωμένη ενημέρωσή του, να ενισχύσετε οικονομικά την εθελοντική προσπάθειά του, συμμετέχοντας στην αγορά των αναλωσίμων υλικών, μιας και οι δειγματολήπτες – αναλυτές, βιολόγοι – χημικοί, ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ τις ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥΣ.
Κατέθεσε στο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας:
IBAN: GR1001106570000065748000521,
όποιο ποσό μπορείς, από 5 έως 100 €.
Το ΠΑΚΟΕ οφείλει να σε ενημερώνει. Εσύ οφείλεις να το βοηθάς.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ

Leave a Reply